Fenderts Muzikaal Schoolkabaal

Het Fenderts Muzikaal Schoolkabaal brengt Logo_FMSmuziekles op een geheel eigen wijze in het basisonderwijs. Op drie basisscholen in Fijnaart krijgen de leerlingen uit groep 6 wekelijks muziekles en leren ze spelen op een instrument. De muzikanten in de dop vormen bovendien een leerlingenorkest die het schooljaar afsluit met klinkende concerten.

Fenderts Muzikaal Schoolkabaal is ontstaan door een unieke samenwerking tussen de muziekverenigingen Oranjevaan en De Unie, de Julianaschool, de Kennedyschool, de Springplank en Kindercentra De Roef. Dankzij een bijdrage van het Oranjefonds, het Fonds voor Cultuur Participatie en de steun van de gemeente Moerdijk kan het muziekproject van start gaan.

Voor wie?
Fenderts Muzikaal Schoolkabaal is in eerste instantie bestemd voor de leerlingen uit groep 6 van de drie deelnemende basisscholen. Naast theorieles krijgen zij les op een instrument. Sommige scholen hebben een combinatieklas 5/6. Als de leerlingen uit groep 6 les krijgen op hu instrument, krijgen de leerlingen uit groep 5 zangles.

Wat is het doel?
Het doel van Fenderts Muzikaal Schoolkabaal is om de leerlingen de basisbeginselen van het maken van muziek bij te brengen en hen kennis te laten maken met een muziekinstrument. Onderzoeken wijzen uit dat het maken van muziek leerlingen slimmer maakt. Dat komt omdat muziek alle aspecten van de ontwikkeling aanspreekt. Door te musiceren vergroot het kind de vaardigheden die voor rekenen en taal belangrijk zijn. Maar daarnaast is het maken van muziek ontzettend leuk!

Waar en wanneer worden de muzieklessen gegeven?
De muzieklessen worden gelijktijdig aan negen groepen gegeven in verschillende lokalen van Kindercentra De Roef. De leerlingen van de Juliana- en Kennedyschool wandelen onderbegeleiding van de docenten naar Kindercentra De Roef. De muzieklessen worden gedurende het schooljaar altijd op woensdag van 11.15 tot 12.15 gegeven.

Wie geven de lessen?
De theorie- en instrumentlessen worden gegeven door geschoolde muziekdocenten. Dat betekend dat zij allemaal een opleiding aan het conservatorium hebben gevolgd en bevoegde docenten zijn. De lessen worden gegeven door de volgende docenten:

  • Paul v. Hese: Slagwerk
  • Edwin Matthee: Koper
  • Annet Bentschap-Knook: Koper
  • Bastiaan Boekesteijn: Gitaar
  • Maarten Augustijn: Basgitaar
  • Conny van de Nobelen: Klarinet
  • Wendela Papillion: Dwarsfluit
  • Amy Knobel: Zang

De leerlingen kunnen les krijgen op: trompet, bariton, trombone, dwarsfluit, klarinet, slagwerk, gitaar en basgitaar. De leerlingen uit groep 5 van de combinatieklassen krijgen zangles.

Hoe zien de lessen eruit?
De leerlingen maken kennis met drie verschillende instrumenten. De noodzakelijke kennis van de muziektheorie wordt in de lessen meegenomen. De leerlingen krijgen op drie manieren les op hun instrument. Allereerst per instrument in een groep. Vervolgens in een sectiegroep waarin ze samen spelen met een aantal andere instrumenten en tot slot met alle leerlingen inclusief zang samen in een orkest repetitie. Aan het eind van het schooljaar vinden een of meerdere concerten plaats met alle leerlingen.

Hoe komen de leerlingen aan de instrumenten?
Voor Fenderts Muzikaal Schoolkabaal is een speciale stichting opgericht: Stichting Fijnaart Muzikaal. Deze stichting is gevormd door de muziekverenigingen De Unie en Oranjevaan en schaft de instrumenten aan voor het schoolproject. Gedurende het leertraject mogen de leerlingen de instrumenten mee naar huis nemen, zodat zij ook thuis kunnen oefenen. Na afloop van het project moeten de instrumenten weer worden ingeleverd.

Vervolg opleiding?
Mocht uw kind belangstelling hebben voor een vervolg opleiding in de muziek dan kunnen wij daar bij helpen. De stichting Fijnaart Muzikaal is hier speciaal voor opgericht. Neem gerust contact op mocht u vragen hebben.

 

 

Het Fenderts Muzikaal Schoolkabaal wordt mede mogelijk gemaakt door: